Assalamualaikum
!
Baru-baru
ni aku pegi umah mak sedara aku dekat Putrajaya, sempatla berkongsi resepi
dengan beliau.
IKAN TILAPIA BAKAR
Bahan-bahan
· Ikan tilapia (boleh ganti ikan cencaru, ikan siakap)
· Ikan tilapia (boleh ganti ikan cencaru, ikan siakap)
Tips
hilangkan hanyir- rendam dengan cuka n garam
· Lada kering (rendam dalam air panas
· 4 ulas Bawang merah
· 2 ulas bawang putih
· 1 inci halia
· Bunga kantan
· 6 batang serai (lagi banyak serai lagi umph)
· 5 helai daun limau purut
· Segenggan daun kesum
· 1 keping asam gelugor
· Lada kering (rendam dalam air panas
· 4 ulas Bawang merah
· 2 ulas bawang putih
· 1 inci halia
· Bunga kantan
· 6 batang serai (lagi banyak serai lagi umph)
· 5 helai daun limau purut
· Segenggan daun kesum
· 1 keping asam gelugor
- Sedikit air asam jawa( nak kurangkan pedas)
- Daun pisang yang dilayur atas api
ikan siakap
Cara-cara
- Blendkan lada kering, bawang merah, bawang putih, halia, dan serai.
- Panaskan kuali, letak minyak sikit je n masukkan mende yang dah blend tuh.
- Masukkan asam gelugor n air asam jawa. Kalau korang memang dah kaki lada,letak je cili padi senang. Tambahkan gula, garam n aji noh motor.Eh#
- Tak mo kering-kering sos tu, agak-gak dah rase macam master chef, boleh la angkat.
sos
- Eh lupe, potong kecik-kecik daun kesum+ daun limau purut+bunga kantan n tabur macam ko menepung tawar pengantin.haha
- Balutkan ikan tilapia dengan daun pisang n letak sos dikeliling, tas, bawah ikan.
- Pastu letak sikit minyak dalam kuali n goreng. Aku goreng sebab nak kasi lembap cikit ikan dengan sos. Kalo bakar, dye jadik kering. Tak sedap. Perahkan sedikit limau atas ikan mase nak makan. Makan pulak time panas-panas dengan nasi putih panas, teh o pon panas, n sayur goreng. Hah, elok sangat la tu sume panas-panas.okey, lengkap lah hidangan tengahari anda sekeluarga.
sedia untuk dilahap dengan rakus! cubalah. seyes sedap!
selamat mencuba ! ^^
No comments:
Post a Comment