Assalamualaikum
beke..bekeng.eh? tak aku tengah pikir apa nama kuih nih la. ok da jumpa lepas berbaik dengan inchek Gogel. lah, kuih bingka ghupanya. hahah
Memandangkan adik aku nih suke saangat kuih bingka nih, maka haruslah aku berkongsi kepada korang resepi nih. dye buat kuih ni sebab kebetolan taktahu nak bawak hape mase g teman ayah aku (entry nih ). so, dah rajin sangat, beliau buatlaa. kuih bingka yang kita buat dengan beli kat kedai memang la rasa sangat lain sebab depends pada kepekatan santan. yang kau beli dekat kedai tu santan tak pekat sangat sebab tu keras je kan n tak rasa berlemak kan. tapi dah malas nak buat+ 3 keping sehengget jaa, emph baik aku beli jaa. haha
Kuih Bingka Pandan Vs Bingka Jagung
sebiji santan(perah santan)- boleh buat 2 adunan
+ 3/4 cawan gandum
+ 4 biji telur gred A
+ sedikit garam
+ 4 sudu gula( secukup rasa)
+ air daun pandan(pekat)
+ 1 tin jagung
cara: ayak semua kat atas sampai la takde tompok-tompok tepung. semua ni dah ikot susunan tau. then,bahagi kepada 2 bahagian. dah rasa manislemakmasin, boleh lempar dalam loyang kau yang telah disapu minyak. ok mari kita bako. kito bako. kito bako. melampau batasan =,=.
sebelom bako
yang nih bingka pandan ye
masih dikuarantin dalam oven. muehehe
pastu sesambil tunggu kuih masak tu, haaa boleh la buat bingka jagung. just tambahkan setin jagung dalam santan yang dibahagi dua tu. pastu bako bako.
yang nih bingka jagung
see!! nampak kan kepekatan santan if buat sendiri. baru puas hati
selepas dibako. siap!!
minum petang bersama secawan teh. perghhhh. letak 2 tupperware je, lesap sekelip mata ! selamat mencoba~ tenkiuberimah
No comments:
Post a Comment