Tuesday 19 August 2014

RESEPI SYAWAL KE 23

ASSALAMUALAIKUM...

Selamat hari raya maaf zahir batin. yang ke 23 kan? so berbaki lagi seminggu. semalam teringin nak makan sambal tempe. tetibe je teringat mase studi kat Johor.

 well, tempe ni kegemaran orang johor kot. sambal tempe sedap jugak dimakan dengan lemang, ketupat o nasi impit. ala macam nasi impit dengan rendang la. apa kata korang cuba resepi baru. aku main cincai je buat sambal ni.*sebenarnya takdak bahan. tapi jadik jugak :)

bahan-bahan

1 biji bawang holland/besar
2 biji lada besar
sedikit air asam jawa
sedikit gula melaka
ikan bilis, tempe, kacang tanah n ubi kentang digoreng rangup
garam n gula

cara-cara
blendkan bawang  n lada. tumiskan mereka semua. masukkan air asam jawa, gula melaka, gula n garam. dah agk2 kering tu masukkan ikan bilis, tempe, kacang tanah n ubi kentang. then siap!! ala senang sangat la.


jumpa next entry. yela tuuu =,='

No comments:

Post a Comment