Tuesday 28 January 2014

Rasanya mende nih ramai dah yang tak hamek kira dalam hidup kan?

Assalamualaikum...

Aku ni rajin. Buktinya  aku telah  membaca newpaypernya dengan jayanya. Aduiterber. Banyak pulak nya kau ye.Belek punya belek, macam nak share “sesuatu” je dekat korang iaitu pasal kecantikan. Bukan nak promote pasal lipstik, aishedow ke hape, tapi nak promote pasal sayuran terbaik untuk kesihatan sepanjang hidup. Iaitu ulam..ulam boleh dimakan secara mentah atau dijadikan resepi masakan harian. aku suka ulam mahupon sayur. Takde dua-dua ni rasa macam hidup ni kosong. Kosong kosong ~

Kebaikan memakan ulam:

  • Membekalkan serat yang diperlukan untuk sistem penghadaman
  • Kaya dengan vitamin dan zat galian(fosforus,kalsium, zat besi dll)
  • Mempunyai antioksidan & antibakteria
Ulam mengandungi banyak sangat vitamin. Antaranya vitamin c. Penting tau sebab kata nak kulit lebih cantik kan. So tak yah beli produk Kak Ton. Keh3. Antara ulam yang mempunyai vitamin c seperti :

Pegaga

ulam disukai ramai. Biasanya kalau pi makan dekat nasi ulam ke, haa ulam ni wajib ada. Kaya dengan vitamin A n C. Ada jugak yang blend pegaga ni untuk dijadikan jus. Pastu letak susu sikit. Fulamak.. oh ya, Ulam ni juga dijadikan “sayuran rasmi” untuk wanita yang berpantang. Juga baik untuk pengaliran darah.
Dalam bidang kecantikan, daun pegaga dijadikan bahan tambahan untuk krim antiselulit dan anti kedutan di bahagian bawah mata dan muka. Biasanya jumpa masker timun kan? So, apa kata cubalah cari masker yang ada bahan tambahan pegaga. Hehe



terbaik dari ladangz. rasa loya, kasila tambah susu. voila!!!

Jering

Eww, bau busuk! Jarang orang makan. Hanya orang-orang tua je yang verani makan kan. Haha.memangla busuk, tapi jering ni ada rahsia perubatan yang tinggi tau. Jering kaya dengan vitamin A,B,C, protein, karbohidrat dan serat. Haa jangan tengok luaran je. Tapi malangnya aku tak makan. Bahaha. Oh ya. Sesape yang susah sangat nak buang air kecil, makan neh. In shaa Allah settle masalah besar tu. =,=



nasik putih panas,ikan goreng, sambal ikan bilis jering.

Petai

Ulam ni same je dengan jering. Baunya juga busuk, tapi aku better  pilih yang ni lagi la. Sebab petai lagi kecik daripada jering. Ihiks. Masak sambal tumis sodap neh. Petai pon kaya dengan vitamin A, B1,B2,C, kalsium n fosforus yang baik untuk pertumbuhan gigi. Masalah bau tu takyah risau la, listerin ada je memane. lepas makan, kumur. Yeah! 


sup ayam petai. err, kalau kalau dibuat ulam aku still 
boleh terima lagi. tapi kalau dibuat sup, errr rasanya....+_+

Kunyit Muda

Ulam yang kaya dengan antioksidan dan mampu merendahkan paras kolesterol dalam darah dan juga merawat demam kuning. Daripada kajian UPM mendapati, kunyit mengandungi curcumin yang memberikan warna kuning jingga berpotensi merawat barah dan kanser. Bagus ni. Lagi satu, kepada hakak-hakak yang lepas bersalin tu, elokla diamalkan sebab ia mempercepatkan penyembuhan luka dan mengecutkan rahim.

Pucuk Gajus

Selalu makan kacang gajus kan? Ala yang murah sikit dari kacang pistacio tu. Kacang gajus dah makan, tapi pucuk gajus belom kan?em, cuba makan pucuk gajus pulaks. Sedap tau dicicah sambal mahupun budu. ulam ni mampu mengatasi cirit-birit dan muntah. Mase drive jejauh balik kampong raya cina neh, kalo nak muntah bawak bekal pucuk gajus. Err, ade ke buat camtuh?


Daun kaduk

Haa jangan tertukar dengan daun sireh please. Before nak buat ulam tu, better tanya mak hang dulu. Niat nak buat gulai kuning ikan sepat, sekali teramek daun sireh.aduuhh. nak kasik hmmph siket gulai tu, letak selai dua daun kaduk. Kalau nak buat ulam, rebus siket dengan air panas(celur). Khasiatnya menguatkan tulang(macam minum susu je), batuk pun takde, selesema n sengal sendi. Mase aku join trip itu hari, ada terjumpa kerepek kaduk.nampak dak permainan bisnes di situ. Sampai jadi kerepek ye.lahai bagusnya.. 



em sodap gak makan petang dengan teh panaz.
Terung pipit

Masa kecik-kecik dulu, main rembat je kat tepi jalan  buah ni. Yang budak laki pulak dorang perdajalkan jadik peluru pistol mainan. Jahat betol. Tapi taktahu pulak buah ni ghupenye ulam. Kehkehkeh. Makan ulam ni mampu menghilangkan sengal badan, tumit pecah, pitam n darah tinggi.


so guys, tulah serba sikit  infomasi yang aku boleh kongsikan dari payper. Hehe. Harap pasni kita amalkan segala ulam kat belakang ghumah tu ye.Take care people ^_^

No comments:

Post a Comment